Greenfield High School // Greenfield, Massachusetts

Dore & Whittier completed a Comprehensive Feasibility Study for the High School in 2011. After evaluating numerous renovation options for the existing 1957 school, the conclusion (made in conjunction with the Massachusetts School Building Authority) was that the incremental cost of a new building warranted exploration.

The new school is designed around the existing 1,000-seat auditorium (the Pioneer Valley Symphony Orchestra’s performance venue). The plan includes flexible 21st century learning features such as central project spaces that double as computer labs at the academic wings, and other specialized lab spaces for wood, metal, and mechanics, biological research, digital graphics and design, and sustainable living that support Greenfield’s progressive Lab-Based curriculum. The unique Poet Seat therapeutic day program and the Transition special education programs are co-located within the building.

The project is expected to achieve LEED-for-Schools™ Gold Certification, with sustainable design elements in the areas of site planning, water efficiency, energy and atmosphere, materials and resources, and indoor air quality. Efficiency measures include mechanical systems with heat recovery, digital mechanical controls, high performance thermal envelope, white roof to reduce cooling loads, and daylighting strategies. The facility will be used as a sustainable building teaching tool through signage, interactive displays, "cut-away" sections showing how the building is made, and will employ active, visible receptacles for recycling and composting.

The project also includes upgrades to the athletic fields, a new all- weather synthetic running track with sport turf infield, and significant drainage improvements.

Rendering Fly-By:  https://www.youtube.com/watch?v=4SXqO1Y3uRI

Project Details

Owner Greenfield Public Schools
Completed 2015
Cost $66,000,000
SQ. FT. 160,650
Photographer Benjamin Johnson