Danvers Police Station & Dispatch // Danvers, Massachusetts

EXPANSION OF COMMUNICATIONS CENTER

The Station, constructed in 1977, mirrors the design of the House of Seven Gables in nearby Salem.

D&W was retained by the Town of Danvers to develop options for an updated and expanded communications center at the Danvers Police Station. After completing an existing conditions assessment and a programming session with the Department, several schemes for an addition were generated.

The Project is an approximately 3,800 square foot addition to the existing Station to house a new Dispatch Room and support spaces on the second floor as well as a new Training Room on the first floor.  Installation of a fire protection system, complete window replacement and minor ADA upgrades are part of the Project for the existing building. Site work includes new water and sewer connections for the addition, an altered parking layout in order to accommodate the addition and 6 new parking spaces directly off Ash Street.  Funding for a bid alternate to renovate 1,800SF for new men’s and women’s locker rooms and toilet facilities was approved at Town Meeting.

Project Details

Owner Town of Danvers
Completed 2017
Cost $3,787,200
SQ. FT. 5,600